Ankeiler: Hoewel voorheen werd gedacht dat ook criminelen zich rustig hadden gehouden tijdens de coronacrisis, blijkt uit recente cijfers van de politie blijkt dat dit voor autodieven in deze regio minder het geval was.

Hoewel voorheen werd gedacht dat ook criminelen zich rustig hadden gehouden tijdens de coronacrisis, blijkt uit recente cijfers van de politie blijkt dat dit voor autodieven in deze regio minder het geval was. Hieruit komt naar voren dat er tussen 2020 en 2022 jaarlijks meer auto's gestolen werden dan in het voorgaande jaar 2019.

Zo verdwenen er in gemeente Heumen jaarlijks gemiddeld 13 auto's, goed voor 0,8 auto's per 1000 personen, waar dit in 2019 nog slechts 10 voertuigen betrof. In Mook en Middelaar ging het met gemiddeld 4 auto's per jaar (0,5 gestolen auto's per 1000 inwoners) iets beter, maar ook dit vormt een stijging ten opzichte van 1 autodiefstal in 2019.

Opvallend genoeg wijken de gemeentes hiermee af van hun directe buren, waar de cijfers stabiel bleven of zelfs aan het dalen zijn. Zo verdwenen er in gemeente Nijmegen jaarlijks zo'n 145 auto's tussen 2020 en 2022, waar dit vooraf aan de coronacrisis nog 209 motorvoertuigen betrof.

De oorzaak moet veelal gezocht worden in de geografie van deze gemeentes, omdat de nabijheid van de grens daders in staat stelt om zich snel uit de voeten te maken. Dat verkleint de impact en vraagt om meer samenwerking van politie en justitie om de, veelal goed georganiseerde criminele bendes, op te sporen.

Het meest populaire automerk onder de autodieven is Toyota, zo heeft de RAV4 een diefstalrisico van 1 op 78. Wie het risico om slachtoffer te worden wil verkleinen doet er goed aan om een Renault Clio aan te schaffen, hierbij is het diefstalrisico 1 op 1679.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@gl8media.nl.

Meer over

Deel dit artikel