Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De nieuwe raadzaal en trouwzaal van de gemeente Voorst. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: De nieuwe ingang van het gemeentehuis in Twello. Foto: Gemeente Voorst
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: Voor de gevel is kalkhennep gebruikt. Foto: Gemeente Voorst
Lead Image 4:
Lead image TXT 4: Het karkas van het oude gemeentehuis bleef staan. Foto: Gemeente Voorst
Het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Voorst. Foto: Omroep Gelderland

Het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Voorst. Foto: Omroep Gelderland

TWELLO - De locatie is hetzelfde, maar het gemeentehuis van Voorst is na een tweejarige verbouwing onherkenbaar veranderd. Wie een nieuw paspoort gaat aanvragen stapt niet meer binnen in een donkere hal met vloerbedekking, maar in een fraaie binnenplaats waar het zonlicht en het groen je tegemoet komen.

Ruim 15 miljoen euro trok Voorst vier jaar geleden uit voor een volledig energieneutraal gebouw. Het oude pand aan de H.W. Iordensweg voldeed na 35 jaar niet meer aan de eisen. Woordvoerder Linda Simons stellen we vier vragen over de grote verbouwing.

Duurzaam renoveren, hoe doe je dat?

"Het oude gemeentehuis is eerst heel voorzichtig gesloopt, totdat alleen het bestaande skelet nog over was. Dit skelet is bij de renovatie volledig hergebruikt. Voor de nieuwe gevel is kalkhennep gebruikt, een bio-based materiaal dat in Nederland nog niet eerder op deze schaal is toegepast. De nieuwe constructie is geheel van hout gemaakt, daarbij is ook hout uit het oude gemeentehuis gebruikt. Ook schuifwanden, palen, plafonds en schrootjes zijn hergebruikt."

Het karkas van het oude gemeentehuis bleef staan. - Foto: Gemeente Voorst

Hoe houden jullie het hoofd koel?

"Onze werkplek is 100 procent energieneutraal, met zuinige installaties, een goede isolerende schil en zonnepanelen die op het dak liggen. In de voortuin van het gemeentehuis is een zogeheten ijskelder aangelegd. Deze fungeert als warmte-koudeopslag en zorgt in de zomer voor koeling en in de winter voor warmte. Dat werkt door een warmtepomp die is aangesloten op de ijskelder en op zon-luchtcollectoren. De werking van een ijskelder is vergelijkbaar met die van een koelkast."

Wat verandert er voor inwoners?

"Er zijn wel wat dingen veranderd ten opzichte van het oude gemeentehuis. Zo zit de ingang bijvoorbeeld nu op een andere plek en ziet alles er binnen natuurlijk anders uit. Nieuw is ook dat het consultatiebureau nu in het gemeentehuis zit. Voorheen was dit in het Kulturhus. Daarnaast werken we nu met langskomen op afspraak. Dat is door corona ontstaan, maar dat raden we bezoekers nog steeds aan. Maar je kan ook nog steeds binnenlopen zonder afspraak hoor!"

Hoe reageren de eerste kijkers?

"Afgelopen vrijdag was de officiële opening en we hebben vaak gehoord: wat is het mooi geworden! Veel inwoners noemden het gebouw warm, rustig, mooie kleuren, open en niet té luxe. Wat ook veel mensen opviel is dat er nog elementen uit het oude gebouw zichtbaar zijn. Diverse pilaren, schrootjes uit de oude plafonds, schuifwanden en we zitten deels ook op oude stoelen, die opnieuw zijn bekleed."

Deel dit artikel