Rook uit de schoorsteen van APN. Foto: Roel van Tiel

Rook uit de schoorsteen van APN. Foto: Roel van Tiel

NIJMEGEN - Asfaltcentrale APN mag asfalt produceren dat mogelijk harder stinkt om het Velperbroekcircuit in Arnhem te kunnen asfalteren. Het Nijmeegse bedrijf krijgt daarvoor groen licht van de rechter.

De gemeente Nijmegen wilde een stokje steken voor de klus, die in opdracht van Rijkswaterstraat wordt uitgevoerd. De ruzie voor de rechter gaat over het gebruik van een zogeheten gemodificeerd bitumen. Rijkswaterstaat ziet dat graag gebruikt omdat het goedje voor duurzamer asfalt zorgt.

De gemeente Nijmegen wil het niet hebben uit zorg voor meer stankoverlast voor omwonenden van de fabriek. Die maken zich al heel lang grote zorgen om hun gezondheid. De gemeente dreigde eerder met een dwangsom van 25.000 euro.

Uitzondering

Hoewel de asfaltcentrale gelijk heeft gekregen, zijn ze op het stadhuis naar eigen zeggen tevreden met de uitspraak. "De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de last onder dwangsom blijft gelden", stelt een woordvoerder. Dat biedt volgens de gemeente perspectief voor de inwoners van Nijmegen-West.

Er is nu een uitzondering gemaakt voor de productie van asfalt voor groot onderhoud aan het Velperbroekcircuit. De asfaltcentrale wordt door de rechter wel verplicht een geuronderzoek uit te voeren. De gemeente gaat zelf op de dagen waarop de productie plaatsvindt ook controleren bij de asfaltfabriek, die eigendom is van bouwbedrijf Dura Vermeer.

Zie ook: Dossier GLD Asfaltcentrale

Productie had ook ergens anders gekund

"We zijn ook verbaasd zijn dat de rechter het niet meeweegt dat Dura Vermeer een opdracht aanneemt terwijl er een last onder dwangsom ligt", reageert de woordvoerder van de gemeente op de uitspraak. "Dura Vermeer nooit aangetoond welke geureffecten deze gemodificeerde bitumen voor de omgeving hebben.”

De rechter merkt op dat Dura Vermeer er ook voor zou kunnen kiezen om een andere fabriek in Eemnes te gebruiken voor de productie van asfalt met gemodificeerd bitumen. Dat brengt echter meer transport en dus kosten met zich mee. APN heeft altijd gezegd een goede buur te willen zijn en de omwonenden en hun zorgen zeer serieus te nemen.

De huidige situatie is onhoudbaar
Roel van Tiel, woordvoerder omwonenden

Daar gelooft Roel van Tiel niks van. Hij voert namens verschillende wijken in Nijmegen-West en Weurt het woord. "Kul. Het gaat er gewoon om hoe je de meeste centjes verdient." De omgevingsdienst heeft in opdracht van de gemeente Nijmegen weer dingen flink laten liggen, meent hij.

"De huidige situatie is onhoudbaar," zegt Van Tiel. "Misschien wordt het nu toch echt tijd voor de wethouder om serieus naar dat uitkoop-bod te kijken wat op tafel gelegd is. Om ze weg te krijgen, want blijkbaar hebben ze juridisch gezien carte blanche om god-weet-wat in die pijp te gooien. En braak het maar uit over Nijmegen. Ja, of je dat moet willen voor je inwoners, vraag ik me sterk af."

'Goede buur was een leugen'

APN liet eerder al weten dat een gang naar de rechter volgens de asfaltfabriek de enige optie voor ze was. "In het belang van haar klanten, in dit geval Rijkswaterstaat, en gezien de verstrekkende (financiële) gevolgen voor APN ziet APN zich daarom genoodzaakt om verdere rechtsmaatregelen treffen", aldus een woordvoerder.

In reactie op de uitspraak van de rechter zegt die: "APN houdt uiteraard de bij de productie gepaard gaande geur goed in de gaten. De gewekte suggestie dat productie van asfalt met gemodificeerde bitumen meer geuroverlast veroorzaakt, is overigens niet aangetoond. Ook minder geuroverlast is juist mogelijk." De rechter gaat daar in mee: "Het had op de weg van verweerder gelegen om de mate van geuroverlast voor de omgeving beter te onderzoeken."

Op sociale media uiten gemeenteraadsleden hun ongenoegen over de gang van zaken. "Altijd al het stinkende vermoeden gehad dat de wens van de asfaltfabriek om een goede buur te zijn een leugen was. Op dag dat het bestuurlijk-juridisch mogelijk wordt, gelijk opdoeken en begraven onder het eigen asfalt", stelt fractievoorzitter Michelle van Doorn van de Partij voor de Dieren.

"De wereld op zijn kop. Dit is echt schaamteloos", zegt Ammar Selman van de PvdA. Voor de fabriek ziet hij geen plaats meer in Nijmegen. "Weg ermee!"

Deel dit artikel