Ankeiler: Uit cijfers van de politie is naar voren gekomen dat er in heel Nederland een opmerkelijke toename in het aantal meldingen voor overlast van verwarde personen zichtbaar is.

Uit cijfers van de politie is naar voren gekomen dat er in heel Nederland een opmerkelijke toename in het aantal meldingen voor overlast van verwarde personen zichtbaar is. Zo waren dit er in 2022 138.000, tegenover 60.000 in het jaar 2014.

Mook en Middelaar kwam hierbij opvallend genoeg naar voren als één van de Limburgse gemeentes met de grootste toenames. In 2022 lag het aantal meldingen namelijk 47,1 procent hoger dan in het jaar daarvoor. Daar staat wel tegenover dat het daadwerkelijke aantal meldingen in de gemeente dan wel weer bijna het laagst van alle Limburgse gemeentes is, dit betrof in 2022 namelijk slechts 25 meldingen.

De oorzaken moeten nog nader worden onderzocht, maar hangen waarschijnlijk samen met tekorten in de geestelijke gezondheidszorg, toegenomen eenzaamheid en de onrustige tijden waarin mensen leven.

Enige nuance is daarbij wel op zijn plaats, want een toename in het aantal meldingen betekent niet meteen dat er zich ook meer mensen met verward gedrag in de samenleving bevinden. Het kan ook zo zijn dat er over dezelfde persoon meerdere meldingen binnenkomen. Daar staat tegenover dat geweldsdelicten waarbij iemand verward gedrag niet worden meegeteld, wat er op zou kunnen duiden dat de daadwerkelijke problematiek van verward gedrag nog groter is.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@gl8media.nl.

Meer over

Deel dit artikel