Afdrukken
Ankeiler: Als het aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ligt, worden er dit jaar gewoon op grote schaal asielzoekers gehuisvest op een noodopvang tussen Malden en de Nijmeegse wijk Grootstal.

- Als het aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ligt, worden er dit jaar gewoon op grote schaal asielzoekers gehuisvest op een noodopvang tussen Malden en de Nijmeegse wijk Grootstal. Het leek er tot op nu toe op dat de aanwezigheid van een aantal dassenburchten mogelijk een obstakel zouden vormen, maar hier heeft de organisatie inmiddels een ontheffing voor aangevraagd bij Provincie Gelderland.

Daar staat tegenover dat ook natuurorganisatie Das&Boom inmiddels de messen geslepen heeft en koste wat het kost wil voorkomen dat de opvanglocatie inbreuk mag maken op de kwetsbare ecologische verbindingszone en daarin gevestigde dassenburchten. De organisatie trekt de voorgestelde oplossingen, zoals een smal groenstrookje, geluidsschermen en speciale lampen ernstig in twijfel. Dit terwijl er meer dan genoeg uitwijkmogelijkheden in de regio zijn, bijvoorbeeld weilanden buiten de natuurzones. Mocht provincie Gelderland uiteindelijk een vrijstelling verlenen dan wil Das&Boom deze dan ook gaan aanvechten.

Hiermee blijft het onzeker of er daadwerkelijk 800 mensen zullen worden opgevangen nabij de lege manege aan de Sint Jacobsweg. De eerder voorgestelde opening van begin mei is inmiddels al verstreken, en gemeente Heumen houdt vast aan de sluitingsdatum van 1 december 2023.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@gl8media.nl.

Meer over

Deel dit artikel