Ankeiler: De oude stationsrestauratie in Molenhoek die eerder dit jaar nog in de race was voor een monumentale status is inmiddels gereduceerd tot een weinig betekenisvolle berg steenpuin.

- De oude stationsrestauratie in Molenhoek die eerder dit jaar nog in de race was voor een monumentale status is inmiddels gereduceerd tot een weinig betekenisvolle berg steenpuin. Dit tot grote teleurstelling van het Erfgoedplatform Mook en Middelaar, dat zich als één van de meest uitgesproken bepleiters van behoud van het pand had opgeworpen. De Erfgoedorganisatie vindt dat de gemeente te laat tot actie is overgegaan om behoud mogelijk te maken, waardoor de gemeente is overvallen door de plotselinge aanvraag van een sloopvergunning.

De gemeente, bij monde van wethouder Frank Dillerop, legt de verklaring voor de ongelukkige gang van zaken bij de brand die begin dit jaar het pand ernstig schade toebracht toen er een verwarde kraker in verbleef. Hierdoor kwam er vertraging in de aanvraag van de monumentale status, wat de eigenaar van het pand de gelegenheid bood om een sloopmelding te doen die de gemeente vervolgens op basis van geldende wet- en regelgeving heeft moeten accepteren.

Het Erfgoedplatform geeft de strijd echter niet op, en hoopt dat de gang van zaken het belang van erfgoed in de gemeente meer op de kaart zal zetten. Zo zou er gewerkt kunnen worden aan snellere werkprocessen en praktische uitvoeringsregels voor de erfgoedverordening. Ook zou de monumentencommissie actiever kunnen worden om herhaling van deze gang van zaken te voorkomen. De eigenaar van het voormalige pand heeft inmiddels plannen gepresenteerd om drie woningen te realiseren op het perceel.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@gl8media.nl.

Meer over

Deel dit artikel