Ankeiler: De stikstofcrisis houdt het hele land in zijn greep, maar niet de 4700 beoogde woningen in de Nijmeegse Winkelsteeg.

De stikstofcrisis houdt het hele land in zijn greep, maar niet de 4700 beoogde woningen in de Nijmeegse Winkelsteeg. Hiervoor heeft gemeente Nijmegen de stikstofrechten kunnen opkopen bij de Maldense melkveeboer van Derks Dairy Farms. Fijn voor de toekomstige inwoners van de nieuwe wijk, maar in Heumen leidt dit "stikstofshoppen" tot brede verontwaardiging.

Immers, ook hier moet stevig gebouwd worden om alle woningbouwplannen te kunnen realisteren. Wat als alle stikstofrechten daarvoor dan al zijn vergeven? Zowel de PvdA, VVD als DGH in Heumen spreken zich uit tegen het Nijmeegs "landjepik". Wethouder Vincent Arts geeft aan dat de gemeente zich hier niet tegen kan wapenen, en dat het vooral om regie van de landelijke overheid vraagt.

Ondertussen probeert gemeente Nijmegen de gemoederen te sussen door te stellen dat er voorlopig geen noodzaak lijkt te zijn om meer stikstofrechten uit gemeente Heumen op te kopen. De gemeente wil eerst al lopende gesprekken met een boer uit Overbetuwe afwachten. De gemeente voegt hier wel aan toe dat ze volledig binnen de spelregels handelen, ze zijn niet actief op zoek naar stikstofrechten maar gaan wel het gesprek aan met agrarische ondernemers die zich bij hen melden.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@gl8media.nl.

Meer over

Deel dit artikel