Ankeiler: Dat de Kanaalzone mogelijkheden biedt voor woningbouw staat voor de meeste politieke partijen in gemeente Heumen wel vast.

- Dat de Kanaalzone mogelijkheden biedt voor woningbouw staat voor de meeste politieke partijen in gemeente Heumen wel vast. Maar waar de betonfabriek en het sportpark naar toe moeten verhuizen is nog allerminst een besloten zaak. De gemeenteraad heeft nog geen locatiekeuze gemaakt, maar op aangeven van de coalitiepartijen wel een amendement aangenomen dat nu twee locaties zijn aangewezen als mogelijke locaties voor verplaatsing: naast de Hatertseweg nu ook de Looistraat.

Het natuurwaardeonderzoeken dat voor beide locaties wordt uitgevoerd laat zeker nog tot de zomer op zich wachten, ook vroeg het amendement om diepgravender onderzoek naar de financiële verschillen tussen beide locaties. Dit terwijl er eind 2024 al wel met de bouw begonnen moet zijn om niet naast de 2,9 miljoen euro subsidie van het Rijk te grijpen. Zonder die subsidie zal het niet lukken om tweederde van de 735 woningen in de betaalbare sector te bouwen, terwijl de gemeente juist het ernstig tekort aan betaalbare huurwoningen wil aanpakken.

De gemeentelijke politiek heeft inmiddels twijfels bij de locatie in Malden-Noord, mede doordat de kosten niet inzichtelijk zijn er er mogelijk natuurwaarden ernstig worden aangetast. PvdA en D66 geven bijvoorbeeld aan dat ze weliswaar eerder voor de locatie Looistraat hadden gekozen, maar dat deze nieuwe informatie hier verandering in kan brengen. Beide partijen willen opnieuw een afweging maken met betrekking tot de locatiekeuze.

Rond de zomer wordt ook een besluit verwacht over de uitkoop van betonfabriek Morssinkhof. Dit traject vindt in het grootste geheim plaatst maar gaat volgens verantwoordelijkheid wethouder Vincent Arts wel de juiste richting op.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@gl8media.nl.

Meer over

Deel dit artikel