Afdrukken
Ankeiler: Gisteren kondigde minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat een officieel ‘feitelijk waterkort’ af voor Nederland.

Gisteren kondigde minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat een officieel ‘feitelijk waterkort’ af voor Nederland. Vanaf dat moment bepaalt het landelijke ‘Managementteam Watertekorten’ (MTW) hoe het oppervlaktewater in Nederland wordt verdeeld. In Limburg gaat het waterschap extra water uit het Kanaal Wessem-Nederweert halen om droogval van bekenstelsels te voorkomen. Ook geldt voor deze provincie nu een aanvullend sproei-verbod voor fruittelers.

Belangrijk is dat dit nationale watertekort geen impact heeft op de drinkwatervoorziening. Waterleverancier WML is goed voorbereid en er is op dit moment geen sprake van een tekort aan drinkwater. WML doet wel een oproep om slim en zuinig om te gaan met drinkwater. Denk hierbij vooral aan de grote waterverbruikers zoals tuinen sproeien, zwembadjes vullen en auto's wassen. Op de site van WML staan een aantal bespaartips.

Het sproei-verbod voor de fruittelers geldt ook als extra besparende maatregel. Sinds half juli was al een sproeiverbod van kracht voor de provincie Limburg, alleen was dit verbod niet van toepassing voor de sectoren zoals de fruitteelt en de groenteteelt.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@gl8media.nl.

Meer over

Deel dit artikel