Ankeiler: Uit GGD-onderzoek is gebleken dat het beeldscherm gebruik bij kinderen de afgelopen 4 jaar is toegenomen. Gemiddeld kijkt 35% van de 0-12-jarigen meer dan 14 uur per week op een beeldscherm.

Uit GGD-onderzoek is gebleken dat het beeldscherm gebruik bij kinderen de afgelopen 4 jaar is toegenomen. Gemiddeld kijkt 35% van de 0-12-jarigen meer dan 14 uur per week op een beeldscherm. In 2009 was dit nog 24%. Bij de kinderen van laagopgeleide ouders (46%) en bij 8-12-jarigen (53%) is dit het hoogst.

De meeste ouders volgen het mediagebruik van hun kind. Ze geven aan dat ze (bijna) altijd weten welke sites hun kind bezoekt en met wie hun kind chat. Ook praten ze met hun kind over wat het bezoekt op internet en kijken ze mee.

Voor ouders die zorgen hebben over de tijd die hun kinderen op een beeldscherm kijken heeft de GGD een aantal tips ontwikkeld.

1. Volg de 20-20-2 regel. Deze regel is er om bijziendheid te voorkomen. Na 20 minuten beeldschermtijd, even 20 seconden in de verte kijken. En 2 uur per dag naar buiten.

2. Volg het mediagebruik van je kind en praat er samen over. Welke sites bezoekt je kind, met wie chat het, welke Youtube-filmpjes bekijkt het en welke games speelt het.

3. Maak met je kind afspraken over gebruik mobiele telefoon, schermtijd, uitgaven, chatten of het kijken van bepaalde films/programma's.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@gl8media.nl.

Meer over

Deel dit artikel